Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului
este finanțat de UE și implementat de PNUD

Мацкова Светлана Мацкова открыла перепелиную ферму
slide 1 Liviu Iațco - un fermier de succes.
Ксения Щербакова выращивает корм для скота Ксения Щербакова выращивает корм для скота
slide 2 Andrei Nistor cultivă roșii ecologice cherry.
Виталий Коваль создал молочно-товарную ферму Виталий Коваль создал молочно-товарную ферму
slide 3 Marina a deschis un atelier de croitorie și a creat 15 locuri de muncă.
Мария Соколова выращивает землянику Мария Соколова выращивает землянику
slide 4 Valerii Novac din Tiraspol și-a dezvoltat atelierul de creare a mobilei de autor.
Алина Фортуна Алина Фортуна открыла хозяйство по выращиванию зелени в Рыбнице

Istorii de succes 

Afacere inovatoare şi profitabilă pe bani europeni
Fondurile europene au impulsionat enorm dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în ultimii ani. Unul dintre tinerii care și-au transpus ideile în realitate cu susținerea financiară oferită în cadrul programelor Uniunii Europene este Lilia Verlan din satul Pârâta, r-nul Dubăsari. La începutul acestui an, tânăra a deschis o fermă de șinșile – o afacere inovatoare și profitabilă, după cum o asigură fermierii mai experimentați.
Cum a ajuns un tânăr de 21 de ani să înființeze un autoservice pentru mașini de mare tonaj?
Ion Durnea are doar 21 de ani și este din Rezina. Povestea lui de succes începe cât se poate de banal, dar felul în care a știut să o dezvolte îl face pe acest tânăr să merite toate cuvintele de laudă. Fiind student la facultatea de Marketing și Logistică de la ASEM, el mergea des în timpul vacanțelor la țară, unde îl ajuta pe unchiul său care era șofer de camion. „Aflându-mă zi de zi alături de șoferi și discutând adesea cu ei, m-am gândit cum ar fi să deschid un autoservice de care ei aveau foarte mare nevoie”, își amintește tânărul.
După ce a muncit mai mulți ani printre străini, și-a dat seama că ar putea face un lucru bun acasă
La sfârşitul anului 2015, Petronela Verejan a hotărît să meargă la un curs de business iniţiat de Programul de Abilitare Economică a Tinerilor. Participând la concurs cu ideea sa de afacere, Petronela a cîştigat un grant european în valoare de 14.700 euro – echivalentul a 300.000 lei, oferit de Uniunea Europeană, prin Programul “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Cu aceşti bani, soții Verejan au început să repare şi să producă la comandă plapume şi perne, inclusiv pentru copii.
Перепелиный дом Светланы Мацковой
"Когда после защиты бизнес-плана мне позвонили и сказали, что мы выиграли грант. Я, конечно, была в шоке, не ожидала. Благодаря проекту наша мечта осуществилась"
Petru Bondari: Pentru a lansa o afacere, totul e să faci primul pas!
Ideea de a deschide o companie de teambuilding i-a încolțit în minte încă pe când mergea împreună cu colegii săi peste hotare la diferite evenimente de consolidare a echipei. Astăzi, Petru Bondari deține și conduce o companie de teambuilding, creată pe bani de la Uniunea Europeană. Iar secretul succesului său se datorează doar determinării cu care și-a urmat visul.
Serghei Popovici - apicultor la 28 de ani
În timp ce își ajuta familia la întreținerea unei mici afaceri apicole, Serghei căuta zilnic oportunități de finanțare care să-i permită dezvoltarea afacerii, dar și a abilităților sale de apicultor, moștenite de la părinți. Și norocul nu a întârziat să-i surâdă. Într-o zi, Serghei a aflat de pe rețele de socializare despre Proiectul „Crearea oportunităților ocupaționale prin susținerea tinerilor din Zona de securitate în crearea unei afaceri”. Proiectul anunța lansarea unui concurs de granturi oferite de UE tinerilor antrepenori de pe ambele maluri ale Nistrului, iar Serghei nu a ezitat prea mult și a decis să participe.
Carolina Portarescu, despre afacerea sa naturală „Made in Moldova”
Acum doi ani, Uniunea Europeana a lansat in R. Moldova un proiect de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi este implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. În total, 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi UE pentru a se lansa în afaceri. Printre ei se numara si Carolina Portarescu, care, din grantul castigat de peste o suta de mii de lei a inceput sa produca bijuterii, obiecte de decor și accesorii unicat din piese electronice uzate.
Выращивание корма для скота
Оценив аграрную направленность нашей республики, молодой предприниматель Ксения Щербакова еще несколько лет назад задумалась над тем, чтобы организовать хозяйство по выращиванию корма для скота. Ведь в нашей республике очень много хозяйств, содержащих скот, а его нужно чем-то кормить.
Новая молочно-товарная ферма — экономический эффект и социальная значимость
Грант, полученный предпринимателем Виталием Ковалем в рамках проекта, был направлен на приобретение тридцати дойных коров. Это стадо послужило основой при создании новой молочно-товарной фермы – крестьянско-фермерского хозяйства «Покровское» в селе Ново-Комиссаровка Дубоссарского района.
La doar 25 de ani a reușit să-și transforme pasiunea într-o afacere
Adrian Grițcan din satul Baimaclia, raionul Căușeni, a avut curajul să-şi urmeze visul și la vârsta de 25 de ani și-a deschis deja propria afacere cu un grant oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Florești Șoldănești Rezina Orhei Criuleni Anenii Noi Căușeni Ștefan Vodă Dubăsari Malul stâng al râului Nistru